miercuri, 23 decembrie 2020

Portret de dascăl

    


Motto: „Învăț de la momentul în care trăiesc,

învăț de la copiii ce sunt lângă mine!”

                                                                                               (V. Suhomlinschii)

            Profesor! Nimic mai desăvârșit decât noblețe sufletului lui ce s-a născut odată cu cerul și pământul, odată cu lumina, din a cărei raze se trage, pentru a fi adevăr și mister deopotrivă.

         Profesorul - acest miracol al zilei de ieri și de azi, a pășit în această lume desculț, de frică să nu rănească firul de iarbă așternut la picioarele sale, ca să-i tămăduiască talpa după truda din „minele de sare- ale sudorii”, vorba poetului. A pășit lin, râspândind parfumul suav al luminii de viață și toată întinderea a devenit rai.

         El, creatorul, născut din propria cenușă  arde ca o torță vie pentru a-și duce la bun sfârșit desăvârșita operă – elevul, omul de mâine, pe al cărui umăr va sta încoronat destinul țării. Tot ce știe să facă, El este să investească bunătate, cumsecădenie, altruism și profesionalism necondiționat în generația viitorului. Acest om cu  puteri supranaturale,  îmbină abil onorificul titlu de dascăl excelent cu cel de actor, pictor de vieți și  sculptor de emoții. El este mobil și flexibil, iar în „desaga cu minuni” se ascund diferite metode și forme de interacțiune și organizare a procesului de învățare. E carismatic, empatic și răspândește pe unde trece doar stare de bine. Acest om de cuvânt e un eșantion de cultură și educație, receptiv la schimbări, investește competențe valorice  pentru a face lumea mai bună şi mai tolerantă. Iar entuziasmul, cu elanul său contagios, îi conferă eleganţă, atitudine pozitivă, pasiune şi dăruire. El învestește timp, idei inovatoare, practici de succes, variază tehnici și metode didactice pentru ca procesul învățării să fie activ, interactiv – o punte de acces spre modernitate. Ioan Bontaş în „Tratat de pedagogie şcolară” făcea următoarea afirmaţie: „Un profesor care posedă măiestrie pedagogică este mai mult decât un bun profesionist, este un artist în meseria sa.”

         În opinia mea, un bun profesor simte copilul, îşi aminteşte că a fost şi el copil şi înţelege toate spaimele, tristeţile, exuberanţa şi bucuria prin care trec elevii lui. Astfel, el devine un învăţător dedicat, care poate schimba chiar şi lumea interioară a discipolului său. Din succesul lor, el își face aripi de pasăre măiastră și „pornește”  mai determinat să făurească cetăți, în care stăpân să fie cuvântul „Om”.

         Asemeni unui ostaș veșnic la datorie, profesorul veghează neîncetat evoluția elevilor săi, îi conduce spre performanțe, motivându-i să-și seteze noi obiective din care ar avea doar de învățat. El știe tot despre discipolii săi. Chiar dacă a trebuit să țină loc de mamă și tată, el a făcut-o cu toată implicarea părintelui grijuliu, mereu în slujba sufletului ce-l are în grijă. Știe cele mai dulci povești, cele mai înaripate parabole, e balsam pentru suflet vorba lui blândă atunci când mângâie și izvor de har atunci când vorbește de Eminescu, Goga sau Arghezi.       

EXCELENȚA SA duce cu sine esența valorilor primordiale: bunătate, dragoste și credință, de la care pornesc în lume cele mai frumoase vieți de copil. 

        Profesionist și responsabil, onest și frumos, energic, sensibil, și omniprezent radiază prin excelența profilului intelectual și moral, e conștient că modelul uman pe care îl reprezintă e piatră de temelia la fundamentul zilei de mâine. 

         Acesta e profesorul viitorului, aspiră la toate astea şi încă la multe altele. El apreciază adevărul şi, nu popularitatea sa, încercând să schimbe lumea, se transformă zilnic,  transformându-i şi pe alţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ziua în care n-am mai plâns

               imagine: pinterest      Era 4 dimineața, zi de sâmbătă când a urcat în microbusul ce avea s-o ducă pentru prima d...